~ Ikan Caru Sumbat ~
~ BAHAN-BAHAN :
- Ikan caru 2 ~ 3 ekor dipotong belakang
- Cili kering yang telah dikisar 3 sudu teh
(semasa kisar jangan masukkan terlalu byk air..cukup sekadar ianya boleh dikisar)
- kunyit 1 ibu jari
- 3 ~ 4 biji bawang merah(kecil)
- 2 ~ 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- sedikit air asam jawa
- garam
- gula
~ CARA PENYEDIAAN :
1 - Tumbuk kunyit , bawang merah , bawang putih dan serai sehingga lumat ..
2 - gaulkan cili kering tadi bersama bahan yg ditumbuk didalam mangkuk ..
3 - masukkan garam , gula dan air asam secukupnya ..
4 - isikan bahan perencah td kedalam ikan .. perapkan selama 1/2 jam ..
5 - gorengkan ikan sehingga garing ..
6 - sedia untuk dihidangkan ..!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment